Scientific Program


International Biochemistry Congress 2021 // 32nd National Biochemistry Congress
Wednesday, October 27, 2021
Start-End Time Duration Hall A Start-End Time Duration Hall B
16:00-16:10 10 min OPENING
Doğan Yücel, TBS President
14:00 - 17:00 180 min WORKSHOP / COURSE
Use of Separation Techniques in Clinical Laboratories
Instructors:
Ali Ünlü
Elif İşbilen
Hülya Çiçek
Sedat Abuşoğlu
16:10-16:20 10 min IFCC Projects
Khosrow Adeli, IFCC President, Canada
16:20-16:30 10 min European Federation of Laboratory Medicine (EFLM), its Activities and Projects
Tomris Özben, EFLM Elected-President, Turkey
16:30-17:15 45 min OPENING LECTURE
KEYNOTE 1
Diets, Mitochondria, and Calcium: A Metabolic Triad
Alicia Kowaltowski, Brazil
18:15 -19:15 60 min OPENING COCKTAIL
(Networking Event)

 

 

International Biochemistry Congress 2021 // 32nd National Biochemistry Congress
Wednesday, October 27, 2021
Start-End Time Duration Hall A
16:00 - 16:10 10 min
OPENING
Doğan Yücel, TBS President
16:10 - 16:20 10 min
IFCC Projects
Khosrow Adeli, Canada
16:20 - 16:30 10 min
Current and Future EFLM Projects
Tomris Özben
16:30 - 17:15 45 min
OPENING LECTURE
KEYNOTE 1
Diets, Mitochondria, and Calcium: A Metabolic Triad
Alicia Kowaltowski, Brazil
18:15 - 19:15 60 min
OPENING COCKTAIL
(Networking Event)
 
Start-End Time Duration Hall B
14:00-17:00 180 min
WORKSHOP / COURSE
Use of Separation Techniques in Clinical Laboratories
Instructors:
Ali Ünlü
Elif İşbilen
Hülya Çiçek
Sedat Abuşoğlu

 

International Biochemistry Congress 2021 // 32nd National Biochemistry Congress
Thursday, October 28, 2021
Start-End Time Duration Hall A Start-End Time Duration Hall B
09:00 - 10:30 90 min SYMPOSIUM 1
CANCER
09:00-10:30 90 min Oral Presentation Session
09:00 - 09:25 25 min The Fate of the Cell that Cannot Die: Cancer
Engin Ulukaya
09:25 - 09:50 25 min Single-cell, Multi-function: Cancer
Saadettin Kılıçkap
09:50 - 10:15 25 min Why Preclinical Studies of Cancer are not implemented on the Clinic:
Usual Suspects and New Players
Ali Burak Özkaya
10:15 - 10:30 15 min Questions & Answers
10:30 - 11:00 30 min Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit 10:30 - 11:00 30 min Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit
11:00 - 11:45 45 min KEYNOTE 2
CARDIAC MARKERS
High Sensitivity Cardiac Troponin: Need For Collaboration Between Laboratory Medicine and Clinical Practice / Discussions on Recent ESC NSTEMI & NICE Guidelines
Fred Apple, USA
11:00 - 11:45 45 min  
11:45 - 12:30 45 min ROCHE Satellite Symposium 11:45 - 12:30 45 min  
12:30 - 13:30 60 min Lunch Break I Exhibition Area & Poster Visit 12:30 - 13:30 60 min Lunch Break I Exhibition Area & Poster Visit
13:30 - 14:15 45 min BECTON DICKINSON Satellite Symposium 13:30 - 14:15 45 min  
14:15 - 15:45 90 min SYMPOSIUM 2
PEDIATRIC LABORATORY MEDICINE
14:15 - 15:45 90 min Oral Presentation Session
14:15 - 14:40 25 min Childhood Diabetes and Its Treatment: Current Situation
Sukru Hatun
14:40 - 15:05 25 min Pediatric Reference Ranges
Khosrow Adeli, Canada
15:05 - 15:30 25 min The Story of the Discovery of 4 New Genes, Mutations of which Cause Hereditary Nephropathy, in Hacettepe
Fatih Ozaltın
15:30 - 15:45 25 min Questions & Answers
15:45 - 16:15 30 min Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit 15:45 - 16:15 30 min Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit
16:15 - 17:45 90 min FORUM
AGENDA IN CLINICAL BIOCHEMISTRY EXPERTISE:
ISLAB AND CITY HOSPITALS
M. Ertuğrul Eğin & İbrahim Karakuş
Cemal Kazezoğlu & Kemal Memişoğlu & Huriye Serin & Selin Yıldız & Fatma Meriç Yılmaz
16:15 - 17:45 90 min Oral Presentation Session
17:45 - 18:30 45 min BINDING SITE Satellite Symposium      

 

International Biochemistry Congress 2021 // 32nd National Biochemistry Congress
Thursday, October 28, 2021
Start-End Time Duration Hall A
09:00 - 10:30 90 min
SYMPOSIUM 1
CANCER
09:00 - 09:25 25 min
The Fate of the Cell that Cannot Die: Cancer
Engin Ulukaya
09:25 - 09:50 25 min
Single-cell, Multi-function: Cancer
Saadettin Kılıçkap
09:50 - 10:15 25 min
Why Preclinical Studies of Cancer are not implemented on the Clinic:
Usual Suspects and New Players
Ali Burak Özkaya
10:15 - 10:30 15 min
Q & A
10:30 - 11:00 30 min
Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit
11:00 - 11:45 45 min
KEYNOTE 2
CARDIAC MARKERS
High Sensitivity Cardiac Troponin: Need For Collaboration Between Laboratory Medicine and Clinical Practice / Discussions on Recent ESC NSTEMI & NICE Guidelines
Fred Apple, USA
11:45 - 12:30 45 min
ROCHE Satellite Symposium
12:30 - 13:30 60 min
Lunch Break I Exhibition Area & Poster Visit
13:30 - 14:15 45 min
BECTON DICKINSON Satellite Symposium
14:15 - 15:45 90 min
SYMPOSIUM 2
PEDIATRIC LABORATORY MEDICINE
14:15 - 14:40 25 min
Childhood Diabetes and Its Treatment: Current Situation
Sukru Hatun
14:40 - 15:05 25 min
Pediatric Reference Ranges
Khosrow Adeli, Canada
15:05 - 15:30 25 min
The Story of the Discovery of 4 New Genes, Mutations of which Cause
Hereditary Nephropathy, in Hacettepe

Fatih Ozaltın
15:30 - 15:45 25 min
Q & A
15:45 - 16:15 30 min
Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit
16:15 - 17:45 90 min
FORUM
AGENDA IN CLINICAL BIOCHEMISTRY EXPERTISE:
ISLAB AND CITY HOSPITALS
 
Start-End Time Duration Hall B
09:00-10:30 90 min
Oral Presentation Session
10:30 - 11:00 30 min
Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit
11:00 - 11:45 45 min
 
11:45 - 12:30 45 min
 
12:30 - 13:30 60 min
Lunch Break I Exhibition Area & Poster Visit
13:30 - 14:15 45 min
 
14:15 - 15:45 90 min
Oral Presentation Session
15:45 - 16:15 30 min
Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit
16:15 - 17:45 30 min
Oral Presentation Session
Courses
Start-End Time Duration Hall C Start-End Time Duration Hall D
09:00 - 12:00 180 min

WORKSHOP / COURSE
Use of Separation Techniques in Clinical Laboratories
Instructors:
Ali Ünlü
Elif İşbilen
Hülya Çiçek
Sedat Abuşoğlu

09:00 - 12:00 180 min  
14:00 - 17:00 180 min   14:00 - 17:00 180 min

WORKSHOP / COURSE
From Theory to Practice Control and External Quality Evaluation: Problems and Solutions
Instructors:
Muhittin Serdar
Doğan Yücel  

International Biochemistry Congress 2021 // 32nd National Biochemistry Congress
Friday, October 29, 2021
Start-End Time Duration Hall A Start-End Time Duration Hall B
09:00-10:30 90 min SYMPOSIUM 3
COVID-19 PANDEMIC AND VACCINE
09:00-10:30 90 min Oral Presentation Session
09:00 - 09:25 25 min COVID-19: Is It A Biological Weapon?
Levent Kenar
09:25 - 09:50 25 min COVID-19 Vaccines: Efficacy, Safety and Future Prospects
Erkan Özcengiz
09:50 - 10:15 25 min COVID-19 in Childhood
Yasemin Özsürekçi
10:15 - 10:30 15 min SIEMENS Presentation
10:30 - 11:00 30 min Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit 10:30 - 11:00 30 min Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit
11:00 -11:45 45 min MINDRAY Satellite Symposium 11:00 -11:45 45 min  
11:45 - 12:55 70 min KEYNOTE 3 11:00 - 12:10 70 min    
11:45 - 12:15 30 min Epithelial Barrier Hypothesis and Autoimmunity, Allergy and Other Chronic Conditions
Cezmi Akdiş, Switzerland
12:15 - 12:45 30 min Mechanisms that Trigger or Break Allergen-Specific Tolerance
Mübeccel Akdiş, Switzerland
12:45 - 12:55 10 min Questions & Answers      
12:55 - 13:55 60 min Lunch Break I Exhibition Area & Poster Visit 12:55 - 13:55 60 min Lunch Break I Exhibition Area & Poster Visit
13:55 - 14:40 45 min KEYNOTE 4
Recombinant DNA Technology and Development of Biopharmaceutical Medicines
Sadettin Öztürk, USA
13:55 - 14:40 45 min  
14:40 - 15:25 45 min ABBOTT Satellite Symposium 14:40 - 15:25 45 min  
15:25 - 15:55 30 min Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit 15:25 -15:55 30 min Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit
15:55 - 17:25 90 min WORKSHOP
Errors Authors Make When Writing Scientific Papers
Thomas Annesley, USA
15:55 -17:25 90 min Oral Presentation Session
17:25 - 19:00 95 min

Oral Presentation Session

17:25 - 19:00 95 min

Oral Presentation Session

19:30 - 23:30   Networking Event - October 29 Republic Day of Turkey
**Nazmi Ozer Award Ceremony
International Biochemistry Congress 2021 // 32nd National Biochemistry Congress
Friday, October 29, 2021
Start-End Time Duration Hall A
09:00-10:30 90 min
SYMPOSIUM 3
COVID-19 PANDEMIC AND VACCINE
09:00 - 09:25 25 min COVID-19: Is It A Biological Weapon?
Levent Kenar
09:25 - 09:50 25 min COVID-19 Vaccines: Efficacy, Safety and Future Prospects
Erkan Özcengiz
09:50 - 10:15 25 min
COVID-19 in Childhood
Yasemin Özsürekçi
10:15 - 10:30 15 min SIEMENS Presentation
10:30 - 11:00 30 min
Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit
11:00 -11:45 45 min MINDRAY Satellite Symposium
11:45 - 12:55 70 min
KEYNOTE 3
11:45 - 12:15 30 min Epithelial Barrier Hypothesis and Autoimmunity, Allergy and Other Chronic Conditions
Cezmi Akdiş, Switzerland
12:15 - 12:45 30 min
Mechanisms that Trigger or Break Allergen-Specific Tolerance
Mübeccel Akdiş, Switzerland
12:45 - 12:55 10 min
Questions & Answers
12:55 - 13:55 60 min
Lunch Break I Exhibition Area & Poster Visit
13:55 - 14:40 45 min
KEYNOTE 4
Recombinant DNA Technology and Development of Biopharmaceutical Medicines
Sadettin Öztürk, USA
14:40 - 15:25 45 min
ABBOTT Satellite Symposium
15:25 - 15:55 30 min
Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit
15:55 - 17:25 90 min
WORKSHOP
Errors Authors Make When Writing Scientific Papers
Thomas Annesley, USA
17:25 - 19:00 95 min
Oral Presentation Session
19:30 - 23:30   Networking Event - October 29 Republic Day of Turkey
**Nazmi Ozer Award Ceremony
 
Start-End Time Duration Hall B
09:00-10:30 90 min
Oral Presentation Session
10:30 - 11:00 30 min
Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit
11:00 - 12:10 70 min
    
12:10 - 12:55 45 min
 
12:55 - 13:55 60 min
Lunch Break I Exhibition Area & Poster Visit
13:55 - 14:40 45 min
 
14:40 - 15:25 45 min
 
15:25 -15:55 30 min
Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit
15:55 -17:25 90 min
Oral Presentation Session
17:25 - 19:00 95 min
Oral Presentation Session
19:30 - 23:30   Networking Event - October 29 Republic Day of Turkey
**Nazmi Ozer Award Ceremony

 

Courses
Start-End Time Duration Hall D
14:00 - 17:00 180 min

WORKSHOP / COURSE
From Theory to Practice Control and External Quality Evaluation: Problems and Solutions
Instructors:
Muhittin Serdar
Doğan Yücel

International Biochemistry Congress 2021 // 32nd National Biochemistry Congress
Saturday, October 30, 2021
Start-End Time Duration Hall A Start-End Time Duration Hall B
09:00-10:30 90 min

FORUM
AGENDA IN TRAINING AND EDUCATION OF MED. SPEC., MS AND Ph.D.:
PROBLEMS, SOLUTIONS, AND SHARING OF EXPERIENCES

Umut Akyol

09:00 - 10:30 90 min Oral Presentation Session
10:30 - 11:00 30 min Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit 10:30 - 11:00 30 min Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit
11:00-11:45 45 min KEYNOTE 5
Clinical Testing for Early Detection and Management of Sepsis
Sedef Yenice
11:00 - 11:45 45 min  
11:45 - 12:30 45 min Satellite Symposium 11:45 - 12:30 45 min  
12:30 - 13:30 60 min Lunch Break I Exhibition Area & Poster Visit 12:30 - 13:30 60 min Lunch Break I Exhibition Area & Poster Visit
13:30 - 14:15 45 min SCIEX Satellite Symposium 13:55 - 14:40 45 min  
14:15-15:45 90 min SYMPOSIUM 4
INHERITED METABOLIC AND NEUROIMMUNOLOGICAL DISEASES
14:15-15:45 90 min Oral Presentation Session
14:15 - 14:35 20 min Importance of Amino Acid Chromatograms in Urea Cycle Defects and Contribution to Diagnosis
Tijen Tanyalçın
14:35 - 14:55 20 min Disorders of Bile Acid Metabolism and Laboratory
İncilay Lay
14:55 - 15:15 20 min Organic Acidemias: Clinic and Laboratory
Özlem Ünal Uzun
15:15 - 15:35 20 min Clinical Tests Used in the Diagnosis and Follow-up of Neuroimmunological Diseases
Zübeyde Erbayraktar
15:35 - 15:45 10 min Questions & Answers
15:45 - 16:15 30 min Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit 15:45 - 16:15 30 min Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit
16:15 - 17:00 45 min KEYNOTE 6
The Role of Metabolomics for the Investigation of Inborn Errors of Metabolism
Roy Peake, USA
16:15 - 17:00 45 min  
17:00 - 17:45 45 min Oral Presentation Session 17:00 - 17:45 45 min Oral Presentation Session
17:45 - 18:00 15 min CLOSING CEREMONY 17:45 - 18:00 15 min  

 

International Biochemistry Congress 2021 // 32nd National Biochemistry Congress
Saturday, October 30, 2021
Start-End Time Duration Hall A
09:00-10:30 90 min
FORUM
AGENDA IN TRAINING AND EDUCATION OF MED. SPEC., MS AND Ph.D.:
PROBLEMS, SOLUTIONS, AND SHARING OF EXPERIENCES
10:30 - 11:00 30 min
Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit
11:00-11:45 45 min
KEYNOTE 5
Clinical Testing for Early Detection and Management of Sepsis
Sedef Yenice
11:45 - 12:30 45 min
NOVO NORDISK Satellite Symposium
12:30 - 13:30 60 min
Lunch Break I Exhibition Area & Poster Visit
13:30 - 14:15 45 min
SCIEX Satellite Symposium
14:15-15:45 90 min
SYMPOSIUM 4
INHERITED METABOLIC AND NEUROIMMUNOLOGICAL DISEASES
14:15 - 14:35 20 min
Importance of Amino Acid Chromatograms in Urea Cycle Defects and Contribution to Diagnosis
Tijen Tanyalçın
14:35 - 14:55 20 min
Disorders of Bile Acid Metabolism and Laboratory
İncilay Lay
14:55 - 15:15 20 min
Organic Acidemias: Clinic and Laboratory
Özlem Ünal Uzun
15:15 - 15:35 20 min
Clinical Tests Used in the Diagnosis and Follow-up of Neuroimmunological Diseases
Zübeyde Erbayraktar
15:35 - 15:45 10 min
Q & A
15:45 - 16:15 30 min
Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit
16:15 - 17:00 45 min
KEYNOTE 6
The Role of Metabolomics for the Investigation of Inborn Errors of Metabolism
Roy Peake, USA
17:00 - 17:45 45 min
Oral Presentation Session
17:45 - 18:00 15 min CLOSING CEREMONY
 
Start-End Time Duration Hall B
09:00 - 10:30 90 min
Oral Presentation Session
10:30 - 11:00 30 min
Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit
11:00 - 11:45 45 min
 
11:45 - 12:30 45 min
 
12:30 - 13:30 60 min
Lunch Break I Exhibition Area & Poster Visit
13:55 - 14:40 45 min
 
14:15-15:45 90 min
Oral Presentation Session
15:45 - 16:15 30 min
Coffee Break & Exhibition Area & Poster Visit
16:15 - 17:00 45 min
 
17:00 - 17:45 45 min
Oral Presentation Session
17:45 - 18:00 15 min